مفاهیم پایه ای ارز دیجیتال

وایت پیپر (White Paper) چیست؟ چرا باید قبل از سرمایه گذاری آن را مطالعه کرد؟

white paper

آیا شما هم به تازگی وارد دنیای کریپتوکارنسی ها یا همان ارزهای دیجیتال شده اید؟ آیا مفهوم هایی مثل وایت پیپر (White Paper) به گوش شما هم خورده اند اما اطلاعی از معنی آنها و کاربردی که در این دنیا دارند، ندارید؟ هیچ نگران نباشید برای یک تازه کار چنین چیزی کاملاً طبیعی است. ما در آکادمی کایاکوینکس به شما کمک می‌کنیم با کلیه ی اصطلاح های رایج دنیای رمز ارزها آشنا شده و در مورد استفاده و نحوه‌ی کاربرد آنها اطلاعات کسب کنید. مطلبی که در این نوشتار قرار است به آن بپردازیم وایت پیپر (White Paper) است. در ادامه با ما همراه باشید.

شاید برگردان این عبارت به فارسی کمی خنده دار و یا حتی احمقانه به نظر برسد ولی به هر حال وایت پیپر (White Paper) را در فارسی با نام مقاله‌ سفید هم می‌شناسند. به طور کلی این مفهوم به درون مایه‌ یک نوشته اشاره ‌می‌کند که در آن اطلاعاتی موجود است که می‌تواند برای کسب و کارها بسیار مفید و کاربردی واقع شود. هدفی که نگارنده‌ این مقاله‌ های سفید از نگارش آن در نظر دارد این است که یکی از موارد زیر را به انجام برساند:

  • فهمیدن و کسب اطلاعات در زمینه‌ یک مشکل به خصوص
  • گرفتن تصمیم های درست در زمینه‌ یک مشکل
  • در اختیار گذاشتن برخی اطلاعات به صورت ساده و قابل فهم که به کمک آن می‌توان برای خرید یک محصول و یا دریافت یک خدمات ویژه که از نظر قیمتی گران و از نظر فهمی کمی پیچیده هستند اقدام نمود.

وایت پیپرها را می‌توان مفهومی میان مقاله و کاتالوگ‌های تبلیغاتی به حساب آورد. این نوشته‌ها که به نوعی سند و مدرک هم محسوب می‌شوند، در بردارنده‌ اطلاعاتی هستند که برای خواننده بسیار مفید و کاربردی بوده و علاوه بر این به فرد کمک می‌کند تا مناسب ترین راه موجود را برای خریداری کردن یک محصول یا دریافت خدمات مورد نیاز انتخاب کند. اگر بخواهیم از منظر تجاری بحث کنیم، وایت پیپرها نوعی مارکتینگ پرزنتیشن هستند که به کمک آنها، ارائه کننده ‌های کالا و یا خدمات سعی می‌کنند مشتری ها، مخاطبان و حتی شرکای تجاری خود را برای خرید محصول تشویق کنند. همچنین به کمک آن می توان محصول و یا خدمات خود را تبلیغ هم نمود.

کاربرد وایت پیپر (White Paper)

درست است که همه‌ی حوزه‌های کاری و زمینه‌های کسب و کار می‌توانند از وایت پیپرها بهره برده از آنها به سود خود استفاده کنند، اما همانند هر موضوع دیگری برخی از کسب و کارها و حوزه‌ ها هستند که بیشتر در این زمینه فعال بوده و از آن بهره می‌برند. برای وایت پیپر (White Paper) اعم مقاله‌های موجود در زمینه‌ تکنولوژی بوده و فیلدی که از همه بیشتر از این ابزار بهره می‌برد چیزی نیست به جز حوزه‌ی فناوری و تکنولوژی.

این امر به این علت است که عمده‌ استفاده و بهره گیری از این مقاله ‌های سفید را شرکت‌ ها و موسسه‌ هایی می‌برند که در زمینه‌ طراحی و توسعه‌ی نرم افزارها و یا سخت افزارها مشغول به کار هستند. اما باز هم می‌گوییم سایر حوزه های کسب و کاری هم در این زمینه فعالیت داشته و کلیه‌ی جنبه ها و حوزه های تجارت و بیزینس از این مقالات سفید بهره برده و آنها را ساپورت می کنند.

مهمترین ویژگی های یک وایت پیپر (White Paper)

  • اندازه ی وایت پیپر مورد نظر: حداقل تعداد صفحات برای یک وایت پیپر (White Paper) چیزی در حدود 6 صفحه است. علاوه بر این مقاله‌ی مورد نظر می‌بایست حتماً از تصویر، چارت و منبع دارای اعتبار برخوردار باشد. در صورتی که موضوع مقاله دارای ریزه کاری های زیادی است می توان آن را تا 50 صفحه هم گسترش داد.
  • نحوه ی نگارش و ساختار متن: ساختار وایت پیپرها موارد مقابل را در بر می گیرند: عنوان، فهرست مطالب، چکیده، مقدمه، بدنه مقاله که می تواند معرفی محصول، رفع مشکل، آموزش حل مشکل و سایر مواردی از این دست باشد و در نهایت هم نتیجه گیری را شامل شود.
  • میزان تراکم: عموماً این نوشتارها از ایبوک ها دارای تراکم بیشتری بوده و خیلی هم ساده و قابل فهم نیستند.
  • قالب مورد استفاده: وایت پیپرها به صورت پی دی اف منتشر شده و به شکل عمودی هستند.

وایت پیپرهای (White Paper) کریپتوکارنسی ها

عمده‌ی مواردی که در وایت پیپر (White Paper) های موجود برای ارزهای دیجیتال می توان در اختیار داشت:

  • هدف از ارائه‌ی این پروژه و عملی کردن آن
  • ارائه‌ی یک تقویم که به صورت کاملاً مشخص زمانبندی شده و نشان می‌دهد هر کار قرار است طی چه مدتی صورت پذیرد.
  • تاریخ دقیق زمانی که برای پروژه ی مورد نظر اقدام به جذب سرمایه شده است.
  • افراد تشکیل دهنده ی تیم توسعه دهنده و سابقه ها و تجربیات آنها در این زمینه
  • پلن موجود برای این پروژه
  • چگونگی به عمل رساندن طرح پروژه‌ی مورد نظر

وایت پیپرها (White Paper) در دنیای کریپتوکارنسی چه چیزی را بیان می کنند؟

crypto white paper

در دنیای موجود برای ارزهای دیجیتال، وایت پیپر (White Paper)  را می‌توان به عنوان یک مدرک مستند به شمار آورد که در آن یک مشکل به شکل یک طرح جامع و کلی ذکر شده و قرار است به وسیله‌ی ارائه‌ این پروژه‌ مورد نظر، مشکلی که در مورد آن بحث شده حل شود. این وایت پیپر عموماً می‌تواند درباره‌ محصول نهایی که از این پروژه حاصل می‌شود به صورت مفصل شرح داده و به جزئیات آن بپردازند. این جزئیات مواردی نظیر نحوه‌ پیکربندی و معماری آن، نحوه‌ی تعامل و برقراری ارتباط با مخاطب‌های پروژه‌ی مورد نظر و سایر مواردی از این دست را در برمی‌گیرند. وایت پیپر ها را معمولاً به صورت عمومی منتشر کرده و هر کس بخواهد می‌تواند از آنها استفاده کند و در مورد پروژه‌ مورد نظر هر اطلاعاتی که لازم داشته باشد را کسب کند.

برای نمونه وایت پیپری که برای بیت کوین وجود دارد در سال 2008 به وسیله‌ی ساتوشی ناکاموتو که خود به وجود آورنده‌ این ارز دیجیتال بود به رشته‌ی تحریر در آمده و به صورت عمومی در دسترس همه‌ی افراد قرار گرفت و حتی در حال حاضر هم این وایت پیپر موجود بوده و شما می‌توانید به مطالعه‌ی آن بپردازید.

دسترسی به وایت پیپرها (White Paper)

در سال‌های گذشته مجریان پروژه های ارائه دهنده‌ عرضه اولیه در زمینه‌ی رمزارزها، کلیه‌ی وایت پیپرهای خود را در فروم بیت کوین قرار داده و به این وسیله خود را معرفی می کردند. اما در حال حاضر که شناخت از این کریپتوکارنسی ها بیشتر شده آنها عموماً این وایت پیپرها را در سایت ‌های اختصاصی خودشان قرار می‌دهند. در کنار این سایت‌هایی مثل GitHub و یا انجمن‌های گفتگو هم هستند که مکان مناسبی برای انتشار وایت پیپرها هستند. نکته‌ی مهم در انتخاب این سایت‌ها، دسترسی مستقیم به وایت پیپر توسط شماست.

جمع بندی

همیشه سعی کنید سند وایت پیپر پروژه‌ها را مطالعه کنید و سپس تصمیم بگیرید که آیا برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند یا خیر. البته برای درک White Paper میزان حداقلی از درک فنی نیز لازم است، چراکه اگر نتوانید جزئیات فنی آن را درک کنید ممکن است نتوانید در سرمایه‌گذاری موفق شوید.

سند وایت پیپر توسط اعضای تیم توسعه نوشته می‌شود، بنابراین اگر هوشیار نباشیم ممکن است هر اطلاعات غلطی را نیز بپذیریم. بهتر است در مراحل تعیین صحت پروژه چند سؤال از خود بپرسیم، مثلاً اینکه: این پروژه چه کاری انجام می‌دهد؟ به هر حال قصد ما از ارائه این اطلاعات این بود که شما را با یکی از ابزارهای مهم در دنیای ارزهای دیجیتال آشنا کنیم، تا بتوانید اطلاعات مربوط به هر پروژه را از سند رسمی آن دریافت کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *