مفاهیم پایه ای ارز دیجیتال

انواع کیف پول (Wallet) ارز دیجیتال

wallet

برای نگهداری دارایی های ارزشمند، همیشه نیاز به یک محل خاص و امن وجود دارد. شما هیچ وقت پول خود را به طور نقد در دست خود نگه نمی‌دارید بلکه آن را در حساب بانکی خود و یا کیف پول خود نگهداری می‌کنید. در دنیای رمزارزها نیز همین موضوع کاملا صادق است و برای نگهداری رمز ارزهای مختلف نیاز به استفاده از کیف پول ارز دیجیتال یا همان کیف پول رمز ارز ها احساس می شود. شاید برای شما هم این سؤال پیش آمده باشد که کیف پول ارز دیجیتال چیست و یا چگونه باید از آن استفاده کنیم. در هر صورت برای استفاده از هر ابزاری نیاز به آشنایی کاملی از آن داریم تا در طول استفاده متحمل ضرر و مشکلی نشویم. در ادامه با کایاکوینکس همراه باشید تا به انواع کیف پول‌ رمز ارز ها و نکات مربوط به آن‌ها بپردازیم.

کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

کیف پول ارز دیجیتال یا همان ولت (Wallet) در حقیقت چیزی بجز یک برنامه و نرم‌افزار نیست که وظیفه ذخیره کلید خصوصی و عمومی ما را دارد و همیشه با شبکه بلاکچین در ارتباط است. کیف پول‌ها از همین طریق اجازه دسترسی به موجودی دارایی‌ها، انتقال و یا دریافت آن‌ها را می‌دهند. هر آدرس کیف پول، توالی پیچیده و بلند بالا و کاملا منحصر به فرد از ترکیب اعداد و حروف انگلیسی است.

آدرس کیف پول رمز ارز در حقیقت یک شناسه است که بر اساس کلید عمومی (Public Key) و کلید خصوصی (Private Key) ساخته شده و در نهایت موقعیتی را در بلاکچین مشخص می‌کند که قرار است یک رمز ارز در آنجا ذخیره شود. به بیان دیگر کلید عمومی در کیف پول ارز دیجیتال را می‌توان به شماره کارت حساب بانکی و کلید خصوصی را به رمز عبور آن تشبیه کرد. شما می‌توانید برای دریافت انواع رمزارز، آدرس ولت خود را در اختیار دیگران قرار دهید اما در صورتی که کلید خصوصی شما به هر نحوی در دسترس شخص ثالثی قرار بگیرد امکان برداشت از حساب شما را خواهد داشت.

انواع کیف پول ارزدیجیتال

  • کیف پول‌های صرافی:

این کیف پول‌ها یکی از در دسترس‌ترین راه ‌ها برای ذخیره رمزارزها است. وقتی در حال خرید یک ارز دیجیتال از صرافی مثل بایننس هستید در حقیقت در حال استفاده از کیف پول ارز دیجیتال هستید که توسط صرافی میزبانی می‌شود. در حقیقت در این نوع کیف پول رمز ارز، صرافی کلید خصوصی را برای شما نگهداری می‌کند. ذخیره آنلاین کلید خصوصی در این دست کیف پول‌ها امکان دسترسی هکر‌ها را به کلید خصوصی فراهم می‌کند و از این بابت یک ضعف کلی به شمار می‌آید و صرافی‌ها همیشه در تلاش هستند تا با انواع روش‌های امنیتی، ضریب امنیت کیف پول‌های خود را بالا نگهدارند. همچنین صرافی‌ها ممکن است به دلیل هر نوع محدودیت، امکان ذخیره همه دارایی‌های دیجیتالی مانند NFTها را به شما ندهند. نکته مثبت استفاده از این کیف پول‌ها بازیابی راحت آن‌ها است چون کلید خصوصی توسط صرافی نگهداری می‌شود و در صورت هرگونه مشکل، صرافی‌ها دسترسی شما به دارایی‌ها را تضمین می‌کنند و چیزی به اسم فراموشی رمز عبور و کلید خصوصی معنا ندارد.

  • کیف پول‌های غیر کاستدی یا غیر امانی:

در حقیقت در کیف پول‌های غیر امانی، اختیار کلید خصوصی کیف پول در اختیار خود شما است و هیچ شخص، نهاد و یا صرافی دسترسی به آن ندارد. معمولا کیف پول‌های غیر امانی، آزادی بیشتر برای خرید انواع ارز دیحیتال در اختیار کاربران می‌گذارند. به دلیل اینکه کلید خصوصی تنها در اختیار شخص استفاده کننده از این نوع کیف پول ارز دیجیتال است. در صورت فراموش کردن کلید خصوصی، امکان دسترسی به دارایی‌های دیجیتال دیگر وجود نخواهد داشت (در حقیقت این دسته یک نوع کیف پول‌ نیست و شامل هر کیف پولی است که کلید خصوصی را تنها در دسترس شما نگه می‌دارد). همچنین در صورتی که شخصی به کلید خصوصی کیف پول غیر کاستدی شما دسترسی داشته باشد می‌تواند هر نوع تغییری را در آن ایجاد کند.

  • کیف پول‌های سخت افزاری:

کیف پول‌های سخت افزاری یا کیف پول‌های سرد (Cold Wallet) دستگاه‌ های فیزیکی هستند که حاوی کلیدهای خصوصی برای دسترسی به دارایی‌های دیجیتال بر بستر شبکه بلاکچین هستند. به دلیل آفلاین بودن و حضور فیزیکی، هک شدن و از دست رفتن دارایی‌های در این نوع از کیف پول‌ها منتفی است و تنها با حضور کیف پول فیزیکی امکان دسترسی به دارایی‌ها میسر است. از نکات منفی استفاده از این کیف پول‌ها می‌توان به قیمت بالای نمونه‌های آن‌ها مثل کیف پول لجر و ترزور اشاره کرد. همچنین در صورت مفقود شدن دستگاه فیزیکی نیازی به نگرانی نیست و با تهیه مجدد دستگاهی دیگر و وارد کردن کد ریکاوری که از قبل داشتیم امکان دسترسی مجدد به دارایی‌ها امکان‌پذیر است. بدیهی است با فراموشی و مفقود شدن کد ریکاوری، امکان بازیابی دارایی‌ها وجود نخواهد داشت.

  • کیف پول‌های دسکتاپ و موبایل:

این دسته از کیف پول‌ها در حقیقت برنامه ‌هایی هستند که روی رایانه و تلفن همراه نصب و اجرا می‌شوند. این کیف پول‌ها نیز به دلیل استفاده آنلاین، سطح امنیت پایین‌تری از کیف پول‌های سرد دارند. البته شرکت‌های ارائه دهنده این کیف پول‌ها همواره در تلاش هستند تا ضریب امنیتی بالایی را برای استفاده کنندگان فراهم کنند. از جمله این کیف پول‌ها می‌توان به کیف پول تراست ولت و متامسک اشاره کرد.

  • کیف پول‌های تحت وب:

کیف پول‌های تحت وب نیز به صورت آنلاین از طریق کامپیوتر و موبایل قابل دسترس هستند و استفاده از آن‌ها به سهولت انجام می‌شود. با این وجود ذخیره رمز عبور شما در سرورهای آنلاین ریسک حمله هکرها و دسترسی آن‌ها به دارایی‌های دیجیتال را بالا می‌برد. از جمله این کیف پول‌ها می‌توان به کیف پول «مای اتر ولت» و «بلاکچین» اشاره کرد.

هکرها چگونه از کیف پول شما اقدام به برداشت سرمایه تان می کنند؟

wallet hack

قبل از اینکه بخواهیم راه کار های امنیتی کیف پول های دیجیتال را به شما عزیزان معرفی کنیم، بهتر است ابتدا با اینکه هکرها و یا دزدها چگونه از کیف پول شما دزدی می کنند آشنا شوید. قبل از اینکه بخواهیم توضیحات این عنوان را شروع کنیم، آیا پاسخ این سوال را می دانید؟

اینکه هکرها چگونه از کیف پول شما دزدی می کنند، راه های زیادی دارد. شما به عنوان یک کاربر استفاده کننده از کیف پول موظف هستید که این مسائل را بدانید تا بتوانید از اتفاق افتادن این مسائل به صورت کامل جلوگیری کنید. مواردی که در ادامه عنوان می شود تنها برخی از عناوینی هستند که از این طریق هکر ها سرمایه شما را از کیف پولتان به سرقت می برند.

  • افشای اطلاعات:

افشای اطلاعات یکی از بهترین طعمه هایی است که هکرها از آن استفاده می کنند. متاسفانه برخی از افرادی که در حوزه ارز های دیجیتال فعالیت می کنند، اطلاعات دقیقی درباره این حوزه ندارند و به درخواست دیگران و یا دلایلی دیگر وارد این حوزه شده اند. اینگونه افراد شکار خوبی برای هکرها هستند چرا که به راحتی می توانند اطلاعاتشان را بگیرند و اقدام به سرقت سرمایه آنها کنند. همیشه حواستان باشد که کوچک ترین اطلاعات کیف پولتان را به هیچ فردی ندهید. به صورت کلی اگر بخواهیم بگوئیم، به هیچ عنوان هیچ وقت، هیچ اطلاعاتی از کیف پول و سایر اطلاعات محرمانه را به هیچ فردی ندهید چراکه اگر این کار را انجام دهید، ممکن است تمامی اطلاعات هک شود و این موضوع یا باعث از بین رفتن سرمایه تان می شود و یا اینکه باعث می شود تا دیگر اطلاعاتتان از بین رود.

  • حمله کپی و پیست یا Copy And Paste:

حمله کپی پیست نیز در حمله های فیشینگ کاربرد دارد اما خود به تنهایی به عنوان یک حمله جدا نیز به حساب می آید. در این نوع حمله هکر با ترفند های خاص، یک نرم افزار دیگر بر روی دستگاه شما نصب می کند و یا اینکه شما را با استفاده از لینک های مخرب به یک سرور متصل می کنید. حال با انجام این کار، تمامی اطلاعات شما Copy می شود و سپس در پایگاه داده ای که هکر تعریف کرده است Paste می شود.

این موضوع باعث دزدیده شدن اطلاعات می شود. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که چگونه می توان از این نوع حمله جلوگیری کرد؟ برای جلوگیری از این نوع حمله تنها باید حواستان باشد تا برنامه های مخرب را بر روی سیستم عامل هایتان نصب نکنید و یا اینکه بر روی لینک های ناشناس کلیک نکنید. اگر به این موضوعات دقت کنید، قطعا اطلاعات شما حفظ می شود. حواستان بسیار به این موضوع باشد چراکه برخی از اطلاعات کاربران به همین شکل و یا به شکل فیشینگ که در ادامه با آن آشنا خواهید شد به سرقت رفته است.

  • حمله فیششینگ:

حمله فیشینگ را می توان در تمام بازارهای مالی پیاده سازی کرد. بازار ارزهای دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست. این را بدانید که حمله فیشینگ در کیف پول ها نیز قابل اجرا است چرا که هکرها می توانند با ایجاد صفحه های جعلی، امکان سرقت اطلاعات شما را ایجاد کنند. فیشینگ یک حمله بسیار کاربردی و شایع می باشد که هکرهای زیادی از آن برای به سرقت بردن اطلاعات مردم استفاده می کنند.

  • حمله تبلیغات کاذب:

بسیاری از هکرها با تبلیغات کاذب سعی می کنند تا کاربران را خام حرف هایشان کنند. این موضوع نیز سبب از دست رفتن سرمایه و همچنین اطلاعات افراد می شود. به شما پیشنهاد می کنیم که فریب برخی از تبلیغات را نخورید و هوشیار باشید و حواستان باشد تا کلاه سرتان نرود. ممکن است در سایت های مختلف، تبلیغات کاذب این نوع هکرها را توجه شما را جلب کرده باشد. اگر می دانید که خطری شما را تهدید می کند، بسیار حواستان به این موضوع باشد. برای جلوگیری از این اتفاقات، بهتر است همیشه در بستر اینترنت با احتیاط عمل کنید.

  • ربات ها:

برخی از ربات ها هستند که نیت توسعه دهندگان آن، هک کاربران و دزدیدن سرمایه کاربران می باشد. همیشه حواستان باشد که به نرم افزار های مختلف اعتماد نکنید چراکه ممکن است این نرم افزار ها ربات باشند و اقدام به سرقت سرمایه شما کنند. این ربات ها با هدف ایجاد می شوند و با روش های مختلف اقدام به بدست آوردن اطلاعات کیف پول شما می کنند و این موضوع سبب می شود تا دارایی جمع شده داخل کیف پولتان از بین برود.

مهمترین اقدامات برای جلوگیری از هک شدن کیف پول

how to prevent wallet hack

  • حفاظت گفتار:

همواره به یاد داشته باشید که نباید اطلاعات حریم خصوصی خود را در اختیار افراد بیگانه قرار دهید، چرا که آن ها از این اطلاعات می توانند سو استفاده کنند و از این طریق سرمایه و یا دارایی شما را برداشت کنند. به هیچ عنوان همانطور که گفتیم اطلاعات شخصی کیف پول اعم از: گذرواژه ها، عبارات بازیابی و… را در اختیار افراد بیگانه قرار ندهید.

  • فعال سازی تایید دو مرحله ای و یا قابلیت چند امضایی:

همیشه سعی کنید کیف پول هایی را انتخاب کنید که از این دو قابلیت پشتیبانی می کند چرا که این دو قابلیت بسیار مهم است و استفاده این قابلیت ها در هر کیف پول نرم افزاری ضروری است.

  • انتخاب گذرواژه های درست:

هیچگاه گذرواژه های خود را همانند دیگر نرم افزار هایی که با آنها کار می کنید، انتخاب نکنید چرا که افراد آشنا از آنها با خبر هستند و می توانند به راحتی آن ها را حدس بزنند. هیچگاه از کد ملی، شماره موبایل، تاریخ تولد و اینگونه رمز ها استفاده نکنید. سعی کنید از رمز های بلند و نسبتا سخت استفاده کنید و اگر احساس می کنید که آن ها فراموش می کنید حتی الامکان چندین جا یادداشت کنید.

جمع بندی

در این مطلب به طور کامل به انواع مختلف کیف پول‌ها، روش های هک شدن و به خطر افتادن دارایی ها و راه های ایمن کردن کیف پول ها پرداختیم. دست شما در استفاده از نوع این کیف پول‌ها باز است ولی نکته مهم نوع کاربری و فعالیت شما در حوزه رمزارزها است. پس بهتر است نسبت به میزان سرمایه وارد شده، نوع فعالیت و سرمایه گذاری، کیف پول مناسب برای استفاده را تهیه و استفاده کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *